RHI

RHI

TABUNG KEBAJIKAN

TABUNG KEBAJIKAN

Isnin, 30 Julai 2012

Sesuaikah Hospital Rembau dibina di kawasan industri?

Jika kita lalu kawasan projek Hospital Rembau di Chembong pada waktu pagi sekitar jam 7 pagi dengan tingkap kereta dibuka, selalunya kita akan dapat menghidu bau busuk yang dikhabarkan datangnya dari kilang memproses ayam atau kilang lain yang berhampiran yang melepaskan air terawat ke parit atau sungai berhampiran.

Untuk pengetahuan, projek hospital Rembau ini didirikan atas tanah industri yang dikelilingi oleh beberapa kilang. Apakah Jabatan Alam Sekitar (JAS) akan membuat pemantauan yang lebih kerap ke atas kilang-kilang berhampiran untuk mempastikan semua kilang sekitar Hospital Rembau ini akan mematuhi peraturan pelepasan asap, pelepasan air terawat, pembuangan bahan buangan dan sebagainya?

Sudah pasti penduduk di kampung dan taman perumahan berasa sangsi akan tahap pematuhan kilang-kilang di sini memandangkan sesiapa sahaja yang lalu jalan utama Seremban-Tampin akan pasti terbau bau yang amat kurang menyenangkan apabila lalu di kawasan ini pada waktu-waktu tertentu, terutamanya pada waktu pagi.

BAU BUSUK GANGGU PENDUDUK

REMBAU 12 Julai 2012 - Penduduk di Kg Merbau Sembilan dekat sini mendakwa sebuah kilang memproses ayam yang beroperasi sejak enam tahun lalu membawa pelbagai masalah khususnya dari segi pencemaran bau yang turut menjejaskan kesihatan mereka.

SENAWANG, 25 Jan 2012 – Selepas persetujuan itu, Kerajaan Negeri juga telah mendapatkan lokasi hospital yang akan di bina di tanah PKNS seluas dua puluh ekar di tanah industri Chembong.

KUALA LUMPUR 29 Mac 2012 - Pembinaan Hospital Daerah Rembau di Negeri Sembilan akan dilaksanakan dalam dua fasa iaitu melibatkan kerja-kerja tanah dan pembinaan bangunan dengan kos dianggarkan berjumlah RM122.6 juta. Hospital Daerah Rembau akan dibina di atas tapak seluas 18 hektar di Mukim Chembong. enteri Kesihatan, Datuk Seri Liow Tiong Lai berkata, bagi fasa pertama, Jabatan Kerja Raya (JKR) sedang menyediakan pelan reka bentuk dan tender bagi kerja-kerja tanah dibuka pada 27 Februari lalu dan ditutup pada bulan ini. Bagi kerja-kerja bangunan pada fasa kedua, tender dijangka dibuka pada hujung Mei ini.

SEREMBAN, 2002 Sept 23 (Bernama) -- The Chembong Industrial Area being developed near Pedas here, is expected to be ready by end of this year, said Menteri Besar Tan Sri Mohamed Isa Abdul Samad. He said the industrial estate, covering a land area of 27.2 hectares and being developed by the State Development Corporation of Negeri Sembilan (PKNNS), cost RM19 million.

BERITA HARIAN 15 Mac 2012 -Berikutan itu, Kementerian Kesihatan membuat perjanjian dengan PKNS untuk pembelian tanah berkenaan. Bagaimanapin, masalah harga tanah pula timbul dan menyebabkan projek itu tertangguh lebih dua tahun apabila kementerian hanya membayar RM16 sekaki, sedangkan harga kos ditanggung PKNS ialah RM18 sekaki. Berikutan itu, PKNS membuat bantahan di Mahkamah Tinggi kerana tidak bersetuju dengan harga itu kerana mahu menjualnya pada harga RM22 sekaki.


Tiada ulasan: