RHI

RHI

TABUNG KEBAJIKAN

TABUNG KEBAJIKAN

Sabtu, 30 Julai 2011

Ceramah Imam Dipecat 30 Julai 2011 RembauCERAMAH DI AMBANG RAMADHAN
Tarikh : 30 Julai 2011, SABTU
Masa : 9 mlm
Tempat : Kg Pulau Bintongan, Rembau ( jalan Kg Batu – Miku – Johol)
Penceramah :
Ustaz Norazman Mohamad - Imam N.Sembilan yang dipecat
YB Johari Abdul
YB Hj Taufek - Pesuruhajaya PAS N.Sembilan
Chegubard

Semua dijemput hadir

Jumaat, 29 Julai 2011

Buka Puasa bersama InTeam SRIIDU 17 Ogos 2011 SerembanMAJLIS BERBUKA PUASA BERSAMA SELEBRITI
Tetamu Istimewa : Kumpulan Nasyid In Team
Tarikh : 17 Ogos 2011
Hari : Rabu
Masa : 6.15 pm - 7.45 pm
Tempat : Pusat Dakwah Islamiah Paroi, Seremban, N.Sembilan

Kupon RM 50 sahaja

Untuk Dana Pembangunan dan Kebajikan Sekolah Rendah Islam Integrasi (Tahfiz) Darul Ulum (SRIIDU), Seremban

Anjuran :
Sekolah Rendah Islam Integrasi (Tahfiz) Darul Ulum,
No 3694, Tingkat 1 & 2, Jalan RJ 6/9,
Taman Rasah Jaya,
70300 Seremban,
Negeri Sembilan

Untuk keterangan sila lanjut hubungi :
Kamal 019-2423020 , Nazri 019-6644320 , Pn Hayati 019-6502927 , Pn. Malilah 012-2259181

Sumbangan melalui bank atas nama SRI DARUL ULUM
No akaun bank CIMB : 05040000993100

Isnin, 25 Julai 2011

Banjir selepas lebih 20 tahunBanjir selepas lebih 20 tahun
Sinar Harian 25 Julai 2011

KOTA – Rata-rata peniaga di Pasar Awam Kota, di sini, terperanjat apabila pasar awam itu turut terkena tempias banjir kilat walaupun lokasi berkenaan tidak pernah dinaiki air sebelum ini.

Peniaga di pasar berkenaan mendakwa sejak akhir-akhir ini, masalah sistem saliran di sekitar pasar berkenaan semakin kritikal dan pelbagai jenis sampah-sarap boleh dilihat di dalam longkang.

Peniaga, Razali Abdullah, 55, berkata sudah lebih 20 tahun dia berniaga di pasar awam berkenaan dan sepanjang tempoh tersebut dia tidak pernah berhadapan dengan masalah banjir kilat.

“Biasanya, setiap kali hujan lebat, hanya kawasan deretan kedai di Pekan Kota yang terletak di tepi jalan utama Seremban-Tampin sahaja dinaiki air.

“Namun, kali ini kita juga terkena tempias banjir kilat susulan kerja-kerja pembinaan bangunan berhampiran pasar yang menyebabkan air tidak mampu mengalir dengan lancar,” katanya kepada Sinar Harian.

Bagaimanapun, banjir kilat pada penghujung Jun lalu itu tidak masuk ke dalam premis perniagaan mereka dan hanya memenuhi sekitar kawasan rendah di pasar awam berkenaan.

Katanya, mereka berharap supaya pihak berkuasa tempatan (PBT) dapat menangani masalah sistem saliran tersebut supaya kejadian seumpamanya tidak berulang sekali gus dapat menjaga keselesaan peniaga dan pengunjung di pasar berkenaan.

“Oleh itu, kita mohon agar PBT dapat mengambil langkah yang lebih proaktif bagi menangani masalah sistem saliran di sini.

Sementara itu, Pengerusi Jawatankuasa Kemajuan dan Keselamatan Kampung (JKKK) Kota Pekan, Jahaya Awang berkata, masalah banjir kilat di pasar berkenaan baru pertama kali berlaku.

“Saya telah meninjau lokasi berkenaan dan berharap pihak bertanggungjawab dapat memantau masalah ini demi keselesaan peniaga,” katanya.

http://www.sinarharian.com.my/sh/mns/content/story9367974.asp

Selasa, 19 Julai 2011

Ceramah Muslimah Ramadhan 23 Jul 2011 Seremban

CERAMAH DI AMBANG RAMADHAN
Oleh Ustazah Reha binti Yunan
Sabtu 23 Julai 2011
Jam 2.30 ptg
Di Surau An Naim, Bandar Seremban Selatan

Semua Muslimah dijemput hadir

Kesal tanah dusun dicerobohSinar Harian 19 Julai 2011

PEDAS – Sepasang suami isteri kesal apabila mendapati tanah dusun yang dimiliki sejak lebih sepuluh tahun lalu diceroboh pihak tidak bertanggungjawab.

Jamiliah Mohd Akhir, 51, berkata dia mengakui jarang menjenguk dusun tersebut yang terletak di Kampung Ulu Sepri, di sini kerana sibuk bekerja dan menetap di luar Negeri Sembilan, namun tidak bermakna dusunnya itu terbiar begitu sahaja.

Menurutnya, dia dan suami, Hasnol Hamzah, 55, terperanjat apabila mendapati dusunnya menjadi lokasi penyimpanan pelbagai peralatan bagi kerja-kerja pembinaan landasan keretapi berkembar pada 16 julai lalu.

“Ini bukan kali pertama tanah dusun saya diceroboh. Pencerobohan kali pertama berlaku pada Disember 2009. Bagaimanapun, saya dan suami bersepakat dengan Ketua Kampung dan pihak terlibat bagi menyelesaikan isu terbabit.

“Ketika itu, pihak yang menceroboh menawarkan bayaran sebanyak RM1,000 bagaimanapun, kami menolak kerana ia tidak munasabah berikutan dua batang pokok durian berusia sepuluh tahun dan pokok limau telah musnah,” katanya kepada Sinar Harian, di sini.

Sementara itu, Jamiliah berkata, apa yang lebih mengecewakan perbincangan dan juga bayaran pampasan itu masih belum selesai, masalah pencerobohan kali kedua pula berlaku.

Menurutnya, pada kejadian kali kedua ini, mereka suami isteri terperanjat apabila pagar dusun mereka telah tiada selain terdapat longgokan batu, tiang, pasir dan jentera berat diletakkan di dusun mereka.

“Saya sangat terperanjat dan kali ini saya nekad membuat laporan polis bagi mengetengahkan isu ini memandangkan ianya pencerobohan kali kedua. Malah, saya harap agar pihak bertanggungjawab dapat memberikan pampasan bersesuaian dengan kerugian yang kami tanggung termasuk dua batang pokok durian turut musnah susulan pencerobohan kali kedua ini.

http://www.sinarharian.com.my/sh/mns/content/story9345537.asp

Ceramah Melayu DAP 23 Julai 2011 Rantau, N.Sembilan

CERAMAH PERDANA
Tarikh : 23 Julai 2011, SABTU
Masa : 9 mlm
Tempat : Pejabat DAP, Taman Ekar, Rantau, N.Sembilan

Bersama
1. Zairil Tan Sri Khir Johari (DAP)
2. YB Taufek (ADUN Paroi, Pesuruhjaya PAS N.Sembilan)
3. YB Ravi (ADUN Port Dickson, PKR)
4. Subra, Ketua Penerangan Dewan Penyokong PAS
5. che'GuBard (Pengerusi SAMM)
6. Seorang bekas Pegawai Tinggi Polis (berbangsa India) di Johor bergelar Datuk yang baru menyertai PAS

Semua Dijemput Hadir , Pertanyaan 012-3696474 Azizi

Zairil adalah merupakan anak kepada bekas Setiausaha Agung Umno Allahyarham Tan Sri Khir Johari. Beliau adalah Setiausaha Politik kepada Ketua Menteri Pulau Pinang , Encik Lim Guan Eng. Blog beliau di http://zairil.wordpress.com/

Ahad, 17 Julai 2011

Rayu bantuan hebahan tukaran lokasi Program Ambang Ramadhan

Rayu bantuan hebahan tukaran lokasi Program Ambang Ramadhan anjuran SAMM dan Pusat Khidmat ADUN Paroi

Telah sebulan lalu dirancang untuk diadakan prog. Ambang Ramadhan anjuran Solidariti Anak Muda Malaysia (SAMM) dan Pusat Khidmat Adun Paroi. Permohonan permit juga telah dihantar awal. Prog.dijadualkan akan menampilkan YB Ust Mujahid Yusof Rawa, Ust. Sham Kamikaze (bekas artis rock yang kini difahamkan menjadi murid Dr.Asri) dan Ust Norazman Mohamad (penceramah motivasi yg dikenali sebagai lebai kampung yg mula porpular di NS) selain penampilan khas juara nasyid TV9 sdr Azhan. Prog ini dirancang dibuat di dataran senawang yg menjadi tempat lepak2 anak muda hampir setiap malam. Prog yg disusun santai sesuai dgn mood muda demi mendekati kelompok masyarakat muda ini dengan kesedaran ramadhan.

Golongan ini jarang di masjid, ttp tidak bermakna mereka ini tidak baik. Kita dekati dan sentuh mereka dengan gaya dan bahasa mereka. Golongan muda ini aset penting negara. Semua telah disusun. Malah penganjur juga telah membayar wang sewaan kpd senawang land sdn bhd selaku pemilik tempat. Poster, banner dan semua promosi sudah berjalan.

Malangnya semalam PDRM telah hubungi dan mengatakan 'permit tak lulus'. Bukan itu sahaja polis juga menghubungi pemilik tempat bakal dilakukan program agar tidak beri kerjasama.

Pada mulanya polis tak benar imej parti diketengahkan (w/pun PKR&PAS parti yg sah dan PAS memenangi dun tersebut) kami akur dengan hanya meletakkan SAMM dan Pusat Khidmat Adun sbg penganjur.

Kemudian mereka masih tolak permit. Bila ditanya kami diminta berurusan dgn cawangan khas Seremban. Respon mereka ialah kerana ada ucapan 'aluan' che'GuBard dan YB Mujahid. Demi mengutamakan masej dakwah penganjur akur che'GuBard dan YB Ust Mujahid tidak berucap. Namun polis masih berdegil tidak membenarkan prog. Ambang Ramadhan diteruskan.

PKR Rembau amat kecewa dengan perkembangan ini. Jelas PDRM menjadi alat kepada Umno. Usaha kami untuk sama membina bangsa Malaysia bukan setakat diperkecil ttp kami dizalimi pula hanya kerana politik kepartian sempit regim penguasa.

Untuk pengetahuan semua lokasi yg sepatut kami buat prog Ambang Ramadhan itu sering digunakan oleh perbagai pihak termasuk Umno untuk buat senam pocho2 tiap minggu, perbagai konsert dan seumpamanya.

Namun atas semangat dakwah mendekati anak muda program akan tetap diteruskan pada masa dan tarikh yang sama cuma tempatnya ditukar ke Pusat Khidmat Adun Paroi di Taman Tasek Jaya. Kami mohon semua pihak dapat membantu kami dengan membuat hebahan pertukaran tempat ini.

Semua dijemput hadir dan program akan diadakan dalam premis persendirian dan kawasan perpagar.

Jumaat, 15 Julai 2011

Ceramah Ustaz Fuad 16 Julai 2011 SenawangCERAMAH PERDANA
Sempena Isra Miraj dan Menjelang Ramadhan
Tarikh : 16 Julai 2011, SABTU
Masa : 8 malam
Tempat : Dataran/Padang Taman Tuanku Jaafar Fasa 1, Senawang (berhampiran BSN)
Penceramah : Al Fadhil Ustaz Mohd Fuad bin Othman

Semua dijemput hadir

Ceramah Pra Ramadhan 29 dan 30 Jul 2011 Seremban


CERAMAH MENJELANG RAMADHAN
Oleh : Tuan Guru Nik Razi Nik Mat
Tarikh : 29 Julai 2011 (Jumaat)
Masa : Selepas Maghrib
Tempat : Surau Taman Tasik Jaya Fasa 1, Senawang

CERAMAH DI AMBANG RAMADHAN
Oleh : Tuan Guru Nik Razi Nik Mat
Tarikh : 30 Julai 2011 (Sabtu)
Masa : Selepas Maghrib
Tempat : Madrasah Al-Badru (Pasti As-Sibyan), Taman Dusun Setia, Seremban

Semua di jemput hadir


Rabu, 13 Julai 2011

Tiada Kemudahan Asas di Taman Sri Rembau

Aduan Rakyat Online
July 12th, 2011

Tiada longkang di Kebanyakan Lot di Lot Banglo, Taman Sri Rembau, Rembau, N.Sembilan Terutamanya di jalan yang bukan jalan utama seperti Jalan Batu Belang dan sekitarnya. Perkara ini mendatangkan kerosakan dan bahaya kepada penduduk seperti air dari atas bukit akan melalui dan memasuki kawasan perumahan menyebabkan berlakunya keretakan pada tembok pemilik rumah.

Ketiadaan longkang juga boleh menyebabkab pembiakkan nyamuk Adess yang boleh menyebabkan demam DENGGI kepada penduduk setempat.

Yang Kedua, terdapat Lot Banglo di Taman Sri Rembau yang terbiar sehingga menjadi Hutan Rimba. Perkara ini mendatangkan bahaya kepada penduduk setempat kerana menjadi tempat pembiakkan dan perkumpulan binatang seperti babi hutan dan ular. difahamkan pihak majlis telah mengeluarkan saman kepada pemilik yang ingkar tetapi masih terdapat banyak lot banglo di Taman Sri Rembau yang masih semak samun.

Harap MAJLIS DAERAH REMBAU dapat dapat mengatasi masalah tersebut seperti menyediakan kemudahan asas tersebut dengan secepat mungkin dan mengatasi lot-lot banglo yang semak samun.

Apalah gunanya lanskap yang cantik di kawasan sekitar MAJLIS DAERAH REMBAU jika kemudahan asas di TAMAN SRI REMBAU, LOT BANGLO (belakang MAJLIS DAERAH REMBAU) tidak dapat disediakan dan lot-lot banglo di belakangnya semak samun tanpa diuruskan sehingga mendatangkan bahaya kepada penduduk setempat.

Sekian, Terima Kasih.

By: NIZAM
http://www.aduanrakyat.com.my/tiada-kemudahan-asas-di-taman-sri-rembau

Selasa, 12 Julai 2011

Ceramah Menjelang RAMADHAN 17 Julai 2011CERAMAH AGAMA MENJELANG RAMADHAN
Tarikh : 17 Julai 2011
Hari : Ahad
Masa : 8.45 mlm
Tempat : Dataran Senawang, N.Sembilan

Penceramah :
Ustaz Dr Mujahid Rawa
Ustaz Norazman Mohamad
YB Hj Taufek
Chegubard
Sham KAMIKAZE

Penampilan istimewa : Azhan Atan, Juara Akademi Nasyid TV9

Pertanyaan : 0123696474 (Azizi)

Semua dijemput hadir

Isnin, 4 Julai 2011

PAS Rembau realisasikan konsep Negara BerkebajikanPusat Aduan Rakyat (PAS) DUN Chembong - MTD PAS Chembong meneruskan usaha membantu masyarakat yang berada dalam kesusahan dan ditimpa musibah, baru-baru ini pengarahnya En Nazri dan rombongannya terdiri daripada wakil HALWA dan bendahari (En Rosli ) telah menziarahi seorang warga emas Puan Hazaseh @ Azizah Maarof, 73 tahun di Kampung Bt 17, Chembong kerana mengalami musibah di mana rumah dan semua hartanya musnah dalam kebakaran pada 8 hb Jun (Rabu malam khamis), baru-baru ini.

Beliau tidak dapat menyelamatkanapa-apa barang termasuk wang yang disimpan dalam tin sebanyak RM2,100, menerima hakikat kini tinggal sehelai sepinggang.

Pihak MTD telah membuat lawatan awal pagi Khamis untuk mengetahui perkembangan daripada pihak bomba dan Jabatan Kebajikan Masyarakat berkaitan keperluan yang boleh diberi kepada mangsa.

Setelah maklumat diperolehi, pihak pengarah MTD telah berbincang dengan AJK untuk mengadakan ziarah dan memberi sumbangan kepada Puan Azizah yang kini menetap sementara di rumah saudaranya yang berhampiran.

Sumbangan berupa wang tunai dan keperluan bahan mentah bagi meringankan kesusahan beliau. Semasa menziarahi beliau, pihak MTD PAS Chembong berharap supaya beliau dapat bersabar dan bantuan rumah baru melalui Jabatan Kebajikan dapat disegerakan.

Beliau juga merayu kepada mana-mana pihak atau individu untuk tampil memberikan sumbangan dengan menghubungi talian 0193457690 (Pengarah MTD)

Sumber dari Blog Pusat Aduan Rakyat (PAS) DUN Chembong di http://parchembong.blogspot.com/2011/06/mtd-pas-chembong-realisasikan-konsep.html

Jumaat, 1 Julai 2011

CERAMAH PERDANATarikh : 7 Julai 2011 , KHAMIS
Masa : 9 mlm
Tempat : PASTI Al Mustaqim, Taman Pinggiran Senawang, N.Sembilan
Penceramah :
YB Hj Taufek , Pesuruhjaya PAS N.Sembilan
Ustaz Khairil Anuar Wafa , Ketua Pemuda PAS N.Sembilan
Dr Rosli Yaakop , Timbalan Pesuruhjaya PAS N.Sembilan
Bob Lokman