RHI

RHI

TABUNG KEBAJIKAN

TABUNG KEBAJIKAN

Khamis, 30 Jun 2011

Ceramah Md Sabu 6 Julai 2011 di N.Sembilan
PIDATO RAKYAT
Bersama :
Tn Hj Mohamad Sabu , Timbalan Presiden PAS
YB Hj Taufek , Pesuruhjaya PAS N.Sembilan
YB Dato Kamarul , Pengerusi PKR N.Sembilan
YB Anthony Loke , Pengerusi DAP N.Sembilan
Zulkefly Omar , Naib Presiden NGO TERAS
Tarikh : 6 Julai 2011 , Rabu
Masa : 9 mlm
Tempat : Bt 44, Simpang Pertang, N.Sembilan

Semua Dijemput Hadir

Rabu, 29 Jun 2011

Bob Lokman di Senawang 7 Julai 2011 iniCERAMAH PERDANA
Tarikh : 7 Julai 2011 , KHAMIS
Masa : 9 malam
Tempat : Senawang, N.Sembilan
Penceramah :
Bob Lokman
YB Hj Taufek, Pesuruhjaya PAS N.Sembilan
Chegubard, Pengerusi SAMM

Sumber : http://chegubard.blogspot.com/

Semua dijemput hadir

Selasa, 28 Jun 2011

Ceramah Isra Miraj 30 Jun 2011 SerembanCERAMAH ISRAK DAN MIKRAJ
Tarikh : 30 Jun 2011, Khamis
Masa : Selepas Maghrib
Tempat : Surau Taman Tasik Jaya (Fasa 1), Senawang
Penceramah : Ustaz Norazman bin Mohamad
Semua dijemput hadir

Jumaat, 24 Jun 2011

PAS Rembau siap 10,000 peserta ke Perhimpunan BERSIHPAS Kawasan Rembau akan menghantar 10,000 orang peserta ke Perhimpuan BERSIH 2.0 pada 9 Julai 2011 nanti.

Sumber : http://mohamadhusaini.blogspot.com/2011/06/kenyataan-akhbar-kesal-mimbar-n9-halang.html

Khamis, 23 Jun 2011

Tanah runtuh semakin lebarTanah runtuh semakin lebar
Sinar Harian 23 Jun 2011

CHEMBONG – Rata-rata penduduk di Taman Desa Chembong, di sini melahirkan rasa kebimbangan apabila terpaksa berhadapan dengan masalah tanah runtuh berhampiran loji kumbahan di taman perumahan berkenaan sejak sebulan lalu.

Malah, perasaan bimbang itu tidak mampu dibendung lagi apabila tanah runtuh berkenaan kelihatan semakin merbahaya dan mampu mengancam keselamatan kanak-kanak yang melalui kawasan berkenaan.

Pengerusi Kawasan Rukun Tetangga (KRT) Taman Desa Chembong, Md Salam Sarip berkata, kemungkinan keadaan tanah runtuh itu semakin buruk susulan kekerapan hujan kebelakangan ini.

Menurutnya, walaupun pihak berkaitan sudah mengambil tindakan dengan menutup jalan dan meletakkan tanda kawasan larangan serta berbahaya, namun ianya masih belum dapat mengatasi perasaan bimbang penduduk lebih-lebih lagi bila melihat rekahan yang semakin membesar.

“Oleh itu, diharap pihak bertanggungjawab dapat memandang serius mengenai masalah ini dan berusaha untuk mengatasi masalah demi keselamatan penduduk,” katanya kepada Sinar Harian ketika ditemui di lokasi itu.

Md Salam berkata, sekiranya masalah itu masih berlanjutan, beliau berasa agak bimbang terhadap tahap keselamatan penduduk yang tinggal selang beberapa meter sahaja dari lokasi tanah runtuh berkenaan.

Katanya, masalah itu kini sudah menjadi buah mulut penduduk apatah lagi sehingga ke hari ini masih belum terdapat tindakan atau kerja-kerja memperbaiki tanah runtuh dilakukan.

“Bagi kita yang sudah dewasa, kita tahu akan bahaya tanah runtuh berkenaan. Namun, apa yang kita risaukan kini adalah keselamatan kanak-kanak yang tidak memahami bahaya kawasan berkenaan,” katanya.

http://www.sinarharian.com.my/sh/mns/content/story9219399.asp

Selasa, 21 Jun 2011

Rumah kedai tidak senonoh di Chembong

Apa kesudahan masalah di bawah ini ?Rumah kedai ‘tidak senonoh'
Harian Metro 2 Mei 2010

REMBAU: Kewujudan sebuah rumah kedai terbiar di Taman KSNS Chembong di sini, bukan hanya mencacatkan pemandangan, malah turut dijadikan ‘markas’ segelintir individu tidak bertanggungjawab termasuk remaja melakukan perbuatan tidak bermoral seperti melepak dan meneguk ‘air setan’ sehingga menimbulkan kebimbangan penduduk.

Keadaan premis yang terbiar sejak dua tahun lalu itu amat teruk apabila hampir keseluruhan struktur bangunan mengalami kebocoran pada atap dan tingkap pecah selain dipenuhi longgokan sampah-sarap, sisa perabot serta barangan lusuh.

Selain melepak sambil bersembang dan meminum arak, rumah kedai itu turut dijadikan tempat mereka melakukan kegiatan vandalisme iaitu menconteng dinding dengan tulisan berunsur lucah.

Lebih menyedihkan, premis terbabit terletak berdekatan deretan kedai lain hingga melahirkan rasa kurang selesa kepada pengunjung termasuk peniaga di kawasan berkenaan kerana terpaksa berdepan situasi itu setiap hari.

Penduduk yang hanya mahu dikenali sebagai Razak, 22, berkata dia amat kecewa apabila sering kali melihat sekumpulan remaja berpeleseran di dalam bangunan itu tanpa diketahui tujuan mereka.

“Apabila diperiksa, saya dapati kawasan sekitarnya terlalu kotor dan menjijikkan dengan dipenuhi longgokan botol arak dan sampah-sarap lain yang dibiar berselerakan.

“Selain itu, kawasan terbabit berbau hancing kerana perbuatan individu tidak bertanggungjawab yang sesuka hati membuang air kecil,” katanya ketika ditemui di sini, baru-baru ini.

Menurut Razak, dia khuatir masalah sosial terutama membabitkan remaja di seluruh daerah itu akan menjadi semakin serius sekiranya perkara terbabit dipandang ringan pihak berkenaan.

“Justeru, saya memohon pihak berkenaan mengambil kira permasalahan itu dan bertindak segera termasuk menjalankan pemantauan atau menutup rumah kedai usang terbabit.

“Langkah itu perlu dilakukan bagi memastikan keselamatan dan kesejahteraan penduduk setempat menjadi lebih terjamin daripada gangguan pihak tidak bertanggungjawab,” katanya.

Sementara itu, seorang peniaga yang enggan dikenali, berkata keadaan itu turut menyakitkan mata pengunjung kerana kedudukan premis terbabit berdekatan jalan utama Rembau ke Seremban selain bersebelahan laluan memasuki Institut Kemahiran Belia Negara (IKBN) Chembong yang kerap menjadi tumpuan.

“Sekiranya keadaan itu dibiarkan berterusan, saya bimbang individu di dalam rumah kedai terbabit akan mengganggu penuntut IKBN terutama wanita dan berkemungkinan berlaku perkara tidak diingini.

“Lebih baik masalah itu dicegah lebih awal supaya tidak berlaku kejadian tidak diingini,” katanya.

http://www.hmetro.com.my/myMetro/articles/Rumahkedai__8216_tidaksenonoh/Article

Pedas dilanda banjir kilat

Apa kesudahan masalah di bawah ini ?Bengkel dilanda banjir kilat
Sinar Harian 6 Mei 2011

REMBAU - Kelewatan pihak bertanggungjawab menyelenggara Sungai Gaing dikatakan menjadi punca banjir kilat yang melanda sebuah bengkel membaiki kenderaan di Pedas dekat sini, petang Selasa lalu.

Pemilik bengkel, Mohd Fazaly Bahudin, 29, berkata, kejadian kira-kira jam 4 petang itu dipercayai berpunca daripada aliran sungai yang tersekat di jambatan yang terletak kira-kira 100 meter dari premisnya.

“Air naik terlalu pantas sehingga kira-kira satu meter. Salah sebuah daripada lima kereta pelanggan tidak sempat dibawa keluar dari kawasan bengkel mengakibatkannya tenggelam.

“Selain itu, banyak alat ganti kenderaan di dalam bengkel rosak menyebabkan saya terpaksa menanggung kerugian dianggarkan sebanyak RM10,000,” katanya di sini, petang kelmarin.

Menurut Mohd Fazaly, dia dan seorang mekanik lain terpaksa berhempas-pulas menaikkan empat kereta lain ke paras yang lebih tinggi.

Katanya, air mulai surut pada jam 8 malam namun meninggalkan lumpur tebal di kawasan bengkel termasuk tapak yang digunakan untuk perniagaan mencuci kenderaan.

“Kejadian ini bukan kali pertama berlaku sejak bengkel saya beroperasi di sini tiga tahun lalu.

“Setiap kali hujan terlalu lebat, bengkel ini dilanda banjir kilat. Kalau selalu sangat begini, perniagaan saya boleh terjejas,” katanya.

Mohd Fazaly berkata, dia pernah mengemukakan aduan tentang banjir kilat kepada pihak-pihak berkenaan namun tidak pasti berhubung tindakan diambil.

“Saya berharap tindakan diambil segera untuk menyelenggara Sungai Gaing agar kejadian banjir kilat tidak berulang di bengkel ini,” katanya.

http://www.sinarharian.com.my/sh/mns/content/story9055597.asp

Isnin, 20 Jun 2011

Program Sumbangan Ukhuwwah Manafaat BersamaKepada mereka yang ingin membantu mereka yangmemerlukan , disamping dapat membantu diri sendiri menjadi insan yang penyayang bolehlah menyertai program di bawah ini :

PROGRAM SUMBANGAN SYAABAN, RAMADHAN & SYAWAL 1432 H - 2011 M
Untuk keluarga fakir miskin dan mereka yang memerlukan

Program Sumbangan Makanan Asas :
1. Beras
2. Tepung Gandum
3. Gula
4. Susu Tin
5. Minyak Masak
6. Sardin Tin
7. Teh/Kopi
8. Biskut

Untuk maklumat lanjut sila hubungi :
Tn Hj Roni - Pengerusi Lajnah Kebajikan dan Kemasyarakatan PAS Rembau
Tel : 012-2268230

atau Pn Wani 013-3851202 halwan9@yahoo.com

Sumbangan melalui bank :
Nama akaun : PAS Kawasan Rembau
Bank : Bank Islam (Cawangan Seremban)
No akaun : 05-012-01-007334-7

Sabtu, 18 Jun 2011

Setiap cawangan minima 10 orang ke BERSIH18 Jun 2011, Rembau – Yang Dipertua PAS Kawasan Rembau, YB Tn Hj Mohamad Taufek hari ini menegaskan bahawa setiap cawangan di kawasan Rembau perlu menghantar sekurang-kurangnya 10 orang ahli untuk menyertai Perhimpunan BERSIH yang dijadualkan pada 9 Julai 2011 di Kuala Lumpur.

Justeru itu setiap AJK kawasan, dewan dan cawangan perlu menggerakkan ahli-ahli mereka untuk menyertai perhimpinan BERSIH 2.0 untuk menuntut reformasi pilihan raya dalam memperkukuhkan demokrasi di negara ini agar semua golongan mendapat perhatian dan pembelaan yang sewajarnya.

Selepas ini, YB Hj Mohamad Taufek yang juga merupakan Pesuruhjaya PAS Negeri Sembilan akan menggerakkan usaha di peringkat negeri bersama pimpinan Pakatan Rakyat dan NGO.

Antara tuntutan Perhimpunan BERSIH 2.0 adalah:
- Bersihkan senarai undi
- Mereformasikan undi pos
- Gunakan dakwat kekal
- Akses media bebas & adil
- Masa berkempen minima 21 hari
- Kukuhkan institusi awam
- Hentikan rasuah
- Hentikan politik kotor

Maklumat lanjut mengenai perhimpunan BERSIH 2.0 terdapat di laman web http://bersih.org/

Jumaat, 17 Jun 2011

Ceramah Tn Guru Nik Razi 24 dan 25 Jun 2011 SerembanCERAMAH ISRAK & MIKRAJ 1
Tarikh : 24 Jun 2011 (Jumaat)
Masa : Selepas Maghrib
Tempat : Surau Al-Muttaqin, Taman Cengal Utama, Seremban.
Penceramah : Tn Guru Nik Razi Nik Mat

CERAMAH ISRAK & MIKRAJ 2
Tarikh : 25 Jun 2011 (Sabtu)
Masa : Selepas Maghrib
Tempat : Surau Taman Senawang Indah, Senawang
Penceramah : Tn Guru Nik Razi Nik Mat

Muslimin muslimat semua di jemput hadir

Khamis, 16 Jun 2011

Empat beradik mangsa kebakaran diberi bantuanEmpat beradik mangsa kebakaran diberi bantuan
Sinar Harian 16 Jun 2011

SEREMBAN – Nasib empat beradik malang yang terlibat dalam kebakaran, kelmarin mendapat perhatian Pusat Khidmat Dewan Undangan Negeri (DUN) Paroi.

Dengan kerjasama sebuah kedai pakaian bumiputera, Zulda Masri di Ampangan, kesemua mereka menerima sumbangan barang kelengkapan sekolah, semalam.

Pembantu Khas kepada Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Paroi, Mohamad Hassan Tamby berkata, pihaknya memang mempunyai dana khas kecemasan bagi membantu mereka terlibat dalam bencana alam seperti ini.

“Pada hari ini (semalam) kita membelikan kelengkapan sekolah termasuk alat tulis agar mereka dapat pergi ke sekolah, Isnin depan,” katanya.

http://www.sinarharian.com.my/sh/mns/content/story9196353.asp

Selasa, 14 Jun 2011

Gabung semua dalam pasukan N Sembilan - TaufekISTANBUL, 14 Jun: Pesuruhjaya PAS Negeri Sembilan yang baru dilantik, Taufek Abdul Ghani berazam untuk membentuk pasukan yang kuat di negeri itu bagi menghadapi pilihan raya umum akan datang.

"Saya berazam untuk menggabungkan semua pihak dan golongan untuk membentuk kombinasi terbaik dalam pasukan pilihan raya ini," kata Taufek ketika ditemui Harakahdaily di sini.

Beliau kini dalam rangka kunjungan ke Turki untuk menjadi pemerhati pilihan raya umum negara itu bersama sembilan lagi anggota.

Taufek mendapat maklumat dia dilantik menjadi Pesuruhjaya Negeri Sembilan yang baru bagi menggantikan Zulkefli Mohd Omar ketika berada di atas kapal untuk menyeberangi Selat Bosporus di Istanbul.

Maklumat itu dibacakan oleh Dr Mariah Mahmud melalui berita yang diterima melalui email beliau. Ketika itu rombongan baru sahaja selesai melawat sebuah sekolah yang dijadikan sebagai salah satu pusat pembuangan undi di Turki.

Semua anggota rombangan PAS dan PKR yang menyertai delegasi Malaysia itu mengucapkan tahniah kepada Taufek atas pemilihan itu.

Bagaimanapun, berita itu tidak mengejutkan sangat kerana sejak tiba di Istanbul lagi gurauan sudah dibuat oleh anggota rombongan kononnya beliau akan dilantik sebagai pesuruhjaya PAS Negeri Sembilan yang baru.

"Tak boleh tolak ke?"

Itulah perkataan pertama yang keluar dari mulut Taufek, seorang yang berpewatakan lembut, ketika ditanya apa perasaan dilantik menjadi pesuruhjaya yang baru.

Ketika itu, Taufek tidak mahu bercakap banyak mengenainya.

Namun, sehari selepas itu, baru Taufek mula menerima kenyataan beliau adalah pesuruhjaya baru PAS Negeri Sembilan dan perlu berfikir apa yang perlu dibuat.

"Saya mengucap ribuan terima kasih atas perlantikan ini. Bagi saya ini satu penghargaan kepada golongan muda dalam PAS dan saya yakin ia akan dibalas dengan memberikan sumbangan terbaik untuk parti.

"Ini merupakan satu cabaran dan amanah yang berat kepada saya tetapi saya akan berusaha untuk mencapai yang terbaik," kata Taufek.

Menurut satu-satunya Adun PAS di Negeri Sembilan itu, beliau masih terkejut dengan pemilihan yang tidak disangka-sangka itu.

"Saya akan jadikan pengalaman dan kejayaan kerja pilihan raya AKP sebagai satu inspirasi untuk menghasilkan kemenangan untuk PAS di Malaysia dan Negeri Sembilan khasnya," kata Adun Paroi itu.

PAS bertanding di 13 kerusi dalam pilihan raya umum lalu di Negeri Sembilan namun hanya Taufek sahaja yang menang.

http://bm.harakahdaily.net/index.php/berita-utama/3772-gabung-semua-dalam-pasukan-n-sembilan-taufek

Isnin, 13 Jun 2011

PIDATO Bicara Rakyat 18 Jun 2011 di Rembau

CERAMAH PERDANA
Bersama :
YB Hj Taufek, Pesuruhjaya PAS N.Sembilan
Adly Zahari, Pesuruhjaya PAS Melaka
Chegubard, Pengerusi SAMM
Ustaz Shamsul Firdaus Al-Hafiz, bekas Imam Masjid Saidina Omar AlKhattab, Bukit Damansara
Tarikh : 18 Jun 2011 , SABTU
Masa : 9 mlm
Tempat : Kg Astana Raja, Rembau, N.Sembilan

Semua dijemput hadir

Khamis, 9 Jun 2011

Ceramah Md Sabu 18 Jun 2011 di Rembau tunda lepas BERSIHAdalah dimaklumkan ceramah Tn Hj Mohamad Sabu, Timbalan Presiden PAS yang dijadualkan pada 18 Jun 2011 di Kg Astana Raja, Rembau ditunda selepas Perarakan BERSIH (BERSIH RALLY). Maklumat terkini ceramah di Rembau akan dikemaskini di blog PAS Rembau di http://rembau-hari-ini.blogspot.com/

Maklumat lanjut mengenai PERARAKAN BERSIH atau BERSIH RALLY yang dijadualkan pada Sabtu 9 Julai 2011 di laman web BERSIH di http://bersih.org/

Maklumat PELANCARAN PERHIMPUNAN BERSIH 2.0 adalah seperti berikut :

Tarikh :19 Jun 2011 (Ahad)
Masa :8.30 p.m. – 10.30 p.m
Tempat : Dewan utama, Dewan Perhimpunan Cina KL & Selangor, 1 Jalan Maharajalela Kampung Attap, 50150 Kuala Lumpur

Perhimpunan BERSIH 2.0 adalah satu inisiatif yang dipimpin oleh masyarakat madani dengan niat untuk menjemput semua rakyat dan parti-parti politik untuk bergabung kuasa untuk mempromosikan dan menegakkan demokrasi di negara ini.

T-shirt rasmi Perhimpunan BERSIH 2.0 akan dijual di acara ini.

JAWATANKUASA PEMANDU BERSIH ialah :
Dato’ Ambiga Sreenevasan (Chairperson), Andrew Khoo, Arumugam K., Dr Farouk Musa, Haris Ibrahim, Liau Kok Fah, Maria Chin Abdullah, Richard Y W Yeoh, Dr Toh Kin Woon, Dr Wong Chin Huat, Datuk Yeo Yang Poh, Zaid Kamaruddin, Dr Subramaniam Pillay and Arul Prakkash.

Rabu, 8 Jun 2011

KULIAH Tuan Guru Tajuddin Jali 10 Jun 2011 SenawangKULIAH HIRAKI
Oleh Tuan Guru Hj Ahmad Tajuddin bin Md. Jali , Penasihat Program Pengajian Pondok, Madrasah Tarbiyah Madinatul Ilmi, Batu Kurau, Perak
Tarikh : 10 Jun 2011 (JUMAAT)
Masa : 7.30 mlm , selepas Maghrib
Tempat : Pasti Al Hikmah, Taman Tuanku Jaafar, Senawang
Semua dijemput hadir

Isnin, 6 Jun 2011

Siapa yang janji nak bina UiTM di Rembau tahun 2008?Masih ingat lagi Pilihanraya Umum 2008? Macam-macam janji manis ditaburkan pemimpin Umno di Negeri Sembilan. Antaranya ialah pembinaan Hospital Rembau, pembinaan Landasan Terbang Rembau, pembinaan UiTM Rembau. Sekarang dah tahun 2011, nak masuk 2012. Bayang pun tak nampak lagi. Tak apa , Melayu mudah lupa. Bagi komputer riba 1Malaysia, dah lupa semua janji sebelum ini.

Projek kereta laju KL - Gemas bermula
Kosmo 31 Jan 2008

SEREMBAN - Pembinaan landasan kereta api laju dari Kuala Lumpur ke Gemas yang kini sudah pun bermula dengan dijangka siap dalam masa empat tahun lagi.

Projek itu yang dijalankan oleh Indian Railways Company (IRC), dijangka menjadi pendorong kepada pembangunan pesat di Seremban, Rembau, Tampin, Gemencheh dan Gemas.

Menteri Besar, Datuk Seri Mohamad Hasan berkata, projek itu juga akan membantu membangunkan Rembau sebagai destinasi pelancongan terkenal.

"Projek landasan itu kini sudah dimulakan di atas tanah milik kerajaan manakala proses pengambilan tanah milik individu sedang dilakukan," katanya selepas mempengerusikan mesyuarat Exco di sini semalam.

Pada masa yang sama juga, Mohamad memaklumkan, syarikat yang sama turut diberi tugas oleh kerajaan bagi membina satu lagi laluan kereta api yang dikhaskan untuk komuter yang di- lanjutkan dari Seremban ke Sungai Gadut.

Selain itu katanya, kawasan rekreasi kolam air panas Pedas juga akan diperbesarkan dengan tambahan kemuda han seperti hotel bertaraf antarabangsa dan dewan persidangan.

BELIAU JUGA MENGUMUMKAN PEMBINAAN SEBUAH LAGI KAMPUS UNIVERSITI TEKNOLOGI MARA (UITM) REMBAU selepas kampus di Kuala Pilah di mana ia dibuat secara inisiatif pembiayaan swasta (PFI).

http://www.kosmo.com.my/kosmo/content.asp?y=2008&dt=0131&pub=Kosmo&sec=Negara&pg=ne_15.htm

Artikel Mohamad Hasan menjanjikan Landasan Terbang Rembau pada tahun 2008 di http://rembau-hari-ini.blogspot.com/2011/05/melayu-mudah-lupa.html

Artikel Mohamad Hasan menjanjikan Hospital Rembau pada tahun 2008 di http://amkns.blogspot.com/2011/02/siapa-yang-menjanjikan-hospital-kepada.html

Sabtu, 4 Jun 2011

Mohd Sabu Timbalan Presiden PAS di Rembau 18 Jun 2011Timbalan Presiden PAS yang baru , Tuan Haji Mohammad Sabu dijadualkan berceramah di Kg Astana Raja, Rembau pada hari Sabtu 18 Jun 2011 bersama Chegubard, Ketua Cabang PKR Rembau dan YB Hj Mohamad Taufek Abd Ghani, ADUN sulong PAS di Negeri Sembilan yang juga merupakan Yang Dipertua PAS Kawasan Rembau serta beberapa pimpinan Pakatan Rakyat yang lain.


Perkembangan terkini progam Abang Mat di Rembau akan dikemaskini di blog ini.